GAGAL SEKALI BUKAN BERMAKNA GAGAL SELAMANYA. Dan kerana
kata2 itu lah.. akak berusaha berkali2 untuk menghasilkan roti yang gebu,
lembut, cantik, sedap dan mantap seperti gambar dibawah ni ye…
Maaf lah kalau akak terover masuk bakul angkat sendiri.. tapi
kalau uolls baca kisah akak ni.. memang patut ah akak berbangga dan beria
mempromosikan roti akak ni… hehehhe.. Begini ceritanya…
Roti? I love eating roti @ bread. Just name it.. segala
jenis roti semua akak suka. Akak ni dari dulu bercita2 sangat nak belajar buat
roti. Ada satu masa tu hampir nak register untuk attend kelas buat roti tapi tak
kesampaian pasal masa tak kena. Buku resepi roti memang berlambak beli tapi
bila nak cuba selalu tak yakin.
Ada ah pernah dua kali kut cuba buat roti. Tu pun bertahun2
dulu.. kali pertama, gagal.. keras macam batu dan kali kedua tu kira bole ah..
tapi malu kalau nak kasi orang makan pasal takde rupa roti!
Dua bulan lepas akak beli breadmaker machine. Beli dari
kawan yang nak pulang ke Malaysia. Wah.. memang akak lama dah teringin nak ada
breadmaker machine ni.. so bila kawan offer dengan harga yg murah dan
breadmaker tu pun masih baru, akak tak
lepaskan peluang.
Terperap lama ah benda alah tu dalam kotak sampai ah 5 hari
yang lepas baru akak tergerak hati nak buat. Huh.. memang bersemangat ni.
Resepi pertama akak cuba dari kawan yang dia ambil from Omani. Very simple je..
So akak buat ah step by step.. masuk semua bahan dalam breadmaker machine tu.
Then rehatkan doh dan bakar.. Akak buat roti bun inti sambal ikan bilis. Wah..
confident level akak memang sangat tinggi. Dah berangan ni nanti roti ni ala roti bun Gardenia favourite akak tu..
Malangya roti akak tu mcm tak naik.. sembab dan keras semacam. Kira
tak jadi ah senang cakap. Masuk tong sampah! Sayang je inti tu kan..
Setelah kajian dibuat, akak mungkin guna tepung yang salah.
Ikut resepi tu tak menggunakan tepung roti tapi wheat flour. So akak ambik je
ah apa saja jenis wheat flour yang akak jumpa. Maybe jenis wheat flour akak
guna tu tak sesuai untuk buat roti. Hmmm….
Kali kedua akak guna tepung roti tapi menggunakan resepi
ini. Kalau ikut resepi ni dia guna breadmaker machine. Tekan “Basic” button and
terus jadi.. Masa machine tengah menguli akak gi keluar jap. Sungguh akak tak
tahu rupanya bila guna “Basic” option ni dia uli doh, rehat sampai doh naik dan
terus bakar dalam breadmaker machine tu.
So bila balik rumah, bau mcm baru lepas baking and ada
hangit2 sikit. Bila check rupanya roti akak dah masak! Wah.. excited akak ni..
tapi bila bawa keluar and tunggu sejuk.. roti tu kira mcm loaf bread ah.. dan
potong texture mcm mampat dan padat. Roti ada rupa loaf bread, rasa sedap tapi
kira fail ah! Masuk tong sampah lagi. Kali ini akak anggap kesilapan teknikal –
breadmaker machine. Hahahhaa..
Kali ketiga.. akak dengan penuh azam ni.. buat dengan
menggunakan resepi lain (lupa pulak nama blog apa..). Kali ini akak memang mengadap breadmaker tu.. doh dan duk
depan oven sehingga selesai bakar. Ya Allah.. akak mcm tak percaya je.. roti
akak menjadi kali ni! Menjerit suka.. kerana ia menjadi… sekejap je licin..
tambah makan masa panas2.. suka anak2 makan..
Tiga hari berturut2 akak mencuba akhirnya berjaya gak!
Memandangkan roti yang berjaya tu licin sekejapan.. akak pun nak buat ah lagi..
Semangat dah membara.. maklum ah.. kan dah pandai.. cewah.. so gi ah kedai beli
segala barang.
Percaya atau tidak, kali ni roti akak tak menjadi pulak.
Gagal lagi!! Dua kali akak buat.. suma mcm kegagalan sebelumnya. Heran akak.. resepi sama je.. semalam tak boleh tido akak memikirkan kenapa.. sampai termimpi2 ah… Hehehehe..
parah kan..
Akak suspect mesti pasal yeast ni pasal doh roti tak naik
sangat. Bila nengok brand sama tapi cuma kali ni akak beli dalam tin, bukan
peket kecik2 tu. So pagi ni akak gi lagi kedai beli yeast yang dlm paket tu.
Sebelum ni roti yang menjadi tu akak guna yeast dalam paket tu.
Masa nak bancuh segala bahan, rupanya ada beza yeast yang
akak gunakan. Yang dalam tin tu adalah “dried yeast” dan dalam paket tu adalah
“instant yeast”. Patut ah tak naik2 roti tu coz yang “dried yeast” tu nak kena
dissolve dulu dalam air sampai jadi aktif..
So now akak dah tau apa puncanya, barulah tenang jiwa raga akak..
hehehhe.. so ni baru je lepas bakar seloyang roti lagi. Ehem.. of course ah
berjaya! Makan panas2 buat minum petang hari ini.. Sedap…
Lepas ni tak payah ah lagi beli roti kat kedai. Roti2 kat
sini pun tak ada yg sedap lembut mcm kat Malaysia tu. Kedai “Breadtalk” ada
buka , roti memang ah sedap and lembut tapi harga amat ah mahal..
Akak takde ah nak lawan roti Gardenia or Breadtalk kat
sini.. hahahahha.. cuma akak rasa kalau roti akak di letak antara roti2 mereka
ni.. perghh.. memang orang tak akan tau itu roti yg akak buat..
Ok.. Ok.. enough ye syok sendiri.. So pesanan akak.. sesiapa
yang nak cuba membuat roti tu.. teruskan usaha anda. Jangan putus asa. Bila dah berjaya menghasilkan roti sendiri, percaya lah.. kita akan rasa seronok dengan kejayaan itu. Hah.. kata2 perangsang tu.. Seumur hidup akak, tak
pernah akak gagal banyak kali dalam mencuba jenis masakan macam buat roti ni. Namun pengalaman
membuat roti ni adalah satu pengalaman yang banyak mengajar akak.
Walau hampir frust menonggeng and almost give up, namun bila roti akak berjaya dihasilkan.. keterujaan dan kegembiraan itu lebih dari segalanya dan ia sungguh bermakna bagi diri akak.. Percaya lah...
3 comments:
alhamduliallah menjadi jugak akhir nya. tak lama lagi bungkus la kedai roti kat sini...tunggu aje la ye.
boboi
tokey kedai roti
Ahkak ni serba boleh la.. Tahniah!!!
Rasa macam Roti Benggali dak?
-Nadmin Syah-
Post a Comment